Hoe monitor je data?

Meedenken en bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw product, daar kan je mij voor wakker maken. Supergaaf om samen met de mensen van techniek je eigen ideeën concreet in een product proberen te gieten. Dit doe ik nu –als tussendoortje- bij onze samenwerkingspartner Skarp. 

Afgelopen twee jaar ben ik (Paco) als programmamanager Datakwaliteit bij Woonzorg Nederland (woningcorporatie met circa 45.000 verhuurbare eenheden) bezig geweest met het optuigen en monitoren van diverse dataverbetertrajecten, het afstemmen met de betrokken mensen en het optimaliseren en borgen van processen en systemen. Deze opdracht is net afgelopen en ben alweer een paar maanden werkzaam als projectleider bij Skarp. In deze rol begeleid ik consultants van Skarp en de klanten (ook weer woningcorporaties) bij het implementeren van diverse dashboards die op basis van sectorstandaarden inzicht geven in de (kwaliteit van de) belangrijkste data.

Skarp is een relatief jong bedrijf (inmiddels geen start-up meer) met enthousiaste mensen maar zeker nog vol in ontwikkeling en met veel ideeën en ambities. Zo ook de wens en noodzaak om een integrale datakwaliteitsmonitor te ontwikkelen. Die aan de hand van de standaard (CORA)processen en (VERA)definities helder inzicht geeft hoe de data van de woningcorporatie er voor staat en handvatten biedt om deze data gericht te verbeteren. In de basis geeft dit houvast aan corporaties die hier nog niet heel bekend mee zijn, maar zal ook mogelijkheden bieden voor corporaties met specifiekere wensen om (zelf) maatwerk toe te voegen.

Gelukkig heeft Skarp hier al langer over nagedacht en ligt er al een mooie basis. En mag ik, samen met mijn collega Sjoerd, én onze ervaringen op het gebied van datakwaliteit en datamanagement meedenken en richting geven aan het verdere functioneel ontwerp hiervan. Ik vind het heel leuk om dit traject verder te brengen en super handig om later ook in te zetten bij corporaties.