Mark Rutte noemde visie ooit “de olifant die het uitzicht beneemt”. Maar hier sprak een door-de-wol-geverfde politicus, die pragmatisch wilde overkomen en de links-georiënteerde politieke partijen wilde laten zien dat de VVD liever handelt vanuit idealen, dan spreekt over vergezichten.
De waarde van een visie: de basis voor succes
In de praktijk zien heel veel organisaties heel goed de waarde van een heldere visie op een bepaald onderwerp. Zo ook op BIM. Een goede visie koppelt de strategische doelen van de organisatie aan de concrete implementatie van BIM binnen de organisatie. Op die manier wordt de inzet en het gebruik van BIM onlosmakelijk verbonden aan de ambities van de organisatie. Ook geeft het zicht op de (financiële) middelen, die de organisatie inzet om BIM tot een succes te maken. Een visie-document is de basis voor het Plan van Aanpak. Dit plan beschrijft onder meer op welke manier de uitrol van BIM gaat plaatsvinden, binnen welke periode en wie welke acties gaat uitvoeren.
Een visie is dus het logische startpunt om tot een succesvolle implementatie van BIM te komen, waarbij BIM een logisch onderdeel wordt van de werkwijze van een organisatie. Dat heeft inderdaad niets met politieke idealen van onze premier te maken, en des te meer met verstandig ondernemen door professionals in een complex krachtenveld. Twee werelden van verschil.
Een visie op BIM
Kortom, een visie op BIM is een fantastisch document, die de gehele organisatie informeert over de nut en noodzaak van BIM. Een handig en overzichtelijk naslagwerk dus dat te zien is als collectief geheugen van de organisatie. Maar niet elke organisatie schrijft dagelijks een visie. De white paper over visie, die the BIM practice gemaakt heeft, biedt handvatten en praktische vragen, zodat duidelijk wordt welke middelen een organisatie moet inzetten. Daarmee is het voor iedereen helder wat er verwacht wordt en wat hun te doen staat.