ADVIES     TRAINING     IMPLEMENTATIE

Visie op BIM: een moetje?

Mark Rutte noemde visie ooit “de olifant die het uitzicht beneemt”. Maar hier sprak een door-de-wol-geverfde politicus, die pragmatisch wilde overkomen en de links-georiënteerde politieke partijen wilde laten zien dat de VVD liever handelt vanuit idealen, dan spreekt over vergezichten.

De waarde van een visie: de basis voor succes

In de praktijk zien heel veel organisaties heel goed de waarde van een heldere visie op een bepaald onderwerp. Zo ook op BIM. Een goede visie koppelt de strategische doelen van de organisatie aan de concrete implementatie van BIM binnen de organisatie. Op die manier wordt de inzet en het gebruik van BIM onlosmakelijk verbonden aan de ambities van de organisatie. Ook geeft het zicht op de (financiële) middelen, die de organisatie inzet om BIM tot een succes te maken. Een visie-document is de basis voor het Plan van Aanpak. Dit plan beschrijft onder meer op welke manier de uitrol van BIM gaat plaatsvinden, binnen welke periode en wie welke acties gaat uitvoeren.

Een visie is dus het logische startpunt om tot een succesvolle implementatie van BIM te komen, waarbij BIM een logisch onderdeel wordt van de werkwijze van een organisatie. Dat heeft inderdaad niets met politieke idealen van onze premier te maken, en des te meer met verstandig ondernemen door professionals in een complex krachtenveld. Twee werelden van verschil.

Een visie op BIM

Kortom, een visie op BIM is een fantastisch document, die de gehele organisatie informeert over de nut en noodzaak van BIM. Een handig en overzichtelijk naslagwerk dus dat te zien is als collectief geheugen van de organisatie. Maar niet elke organisatie schrijft dagelijks een visie. De white paper over visie, die the BIM practice gemaakt heeft, biedt handvatten en praktische vragen, zodat duidelijk wordt welke middelen een organisatie moet inzetten. Daarmee is het voor iedereen helder wat er verwacht wordt en wat hun te doen staat.

Intelligent, ijzersterk geheugen en gericht op samenwerking

Zo bezien was die vergelijking met een olifant helemaal niet zo gek gekozen van onze minister president. Olifanten staan namelijk vooral bekend om hun intelligentie, geheugen en natuurlijke manier van samenwerken.

Vastgoed dossiers op orde! 

Lees hier de Blog van onze Sjoerd Beun " Een pittige maar heerlijke klus waar ik als Joyful Producer enthousiast van wordt! " Voor het Rijksvastgoedbedrijf ben ik “Joyful Producer Sjoerd” als projectleider bezig met een mooi project waarmee vastgoeddossiers in deze organisatie op orde worden gebracht.   Om te beginnen hebben wij (ik en mijn team) de huidige knelpunten met betrekking tot vastgoeddossiers in kaart gebracht. Onze focus ligt daarbij op vastgoeddocumenten; dat zijn documenten welke...

Tijd om te gaan

Lees hier de Blog van onze Lisa Dol. Na een prachtig jaar samenwerken, groeit ze door naar Wyzer “Eigenlijk begin je ergens, na een tijdje verandert het en dan werk je aan je vertrek.” Soms sta je op een tweesprong van keuzes. Ga ik door omdat ik het hier fijn vindt of kies ik voor mezelf om te groeien? Dit is misschien wel een van de lastigste keuzes als je merkt dat je niet meer op je plek bent. Een van de eerste dingen die Dirk Jan tegen me zei toen ik hier begon was: “eigenlijk...

Doe maar zo’n BIM adviesje…

Laatst was ik (Dirk Jan) bij weer bij een oude klant, waar we in het begin van ons bedrijf BIM-advies mochten geven. Dit bevestigde een patroon dat, pijnlijk, vaak voorkomt in de consultancy. Het was ondanks dat een leuk gesprek, met veel herkenning over wat er nu speelt. Zo af en toe bezoek ik een “oude” klant om te horen hoe het gaat. Met the BIM practice hebben we hier advies gegeven en daarna zijn ze zelfstandig doorgegaan, ik ben dan na een tijd nieuwsgierig hoe het gaat. In de eerste...