SET     GROUND     EXPLORE

Visie op BIM: een moetje?

Mark Rutte noemde visie ooit “de olifant die het uitzicht beneemt”. Maar hier sprak een door-de-wol-geverfde politicus, die pragmatisch wilde overkomen en de links-georiënteerde politieke partijen wilde laten zien dat de VVD liever handelt vanuit idealen, dan spreekt over vergezichten.

De waarde van een visie: de basis voor succes

In de praktijk zien heel veel organisaties heel goed de waarde van een heldere visie op een bepaald onderwerp. Zo ook op BIM. Een goede visie koppelt de strategische doelen van de organisatie aan de concrete implementatie van BIM binnen de organisatie. Op die manier wordt de inzet en het gebruik van BIM onlosmakelijk verbonden aan de ambities van de organisatie. Ook geeft het zicht op de (financiële) middelen, die de organisatie inzet om BIM tot een succes te maken. Een visie-document is de basis voor het Plan van Aanpak. Dit plan beschrijft onder meer op welke manier de uitrol van BIM gaat plaatsvinden, binnen welke periode en wie welke acties gaat uitvoeren.

Een visie is dus het logische startpunt om tot een succesvolle implementatie van BIM te komen, waarbij BIM een logisch onderdeel wordt van de werkwijze van een organisatie. Dat heeft inderdaad niets met politieke idealen van onze premier te maken, en des te meer met verstandig ondernemen door professionals in een complex krachtenveld. Twee werelden van verschil.

Een visie op BIM

Kortom, een visie op BIM is een fantastisch document, die de gehele organisatie informeert over de nut en noodzaak van BIM. Een handig en overzichtelijk naslagwerk dus dat te zien is als collectief geheugen van de organisatie. Maar niet elke organisatie schrijft dagelijks een visie. De white paper over visie, die the BIM practice gemaakt heeft, biedt handvatten en praktische vragen, zodat duidelijk wordt welke middelen een organisatie moet inzetten. Daarmee is het voor iedereen helder wat er verwacht wordt en wat hun te doen staat.

Intelligent, ijzersterk geheugen en gericht op samenwerking

Zo bezien was die vergelijking met een olifant helemaal niet zo gek gekozen van onze minister president. Olifanten staan namelijk vooral bekend om hun intelligentie, geheugen en natuurlijke manier van samenwerken.

Doe maar zo’n BIM adviesje…

Laatst was ik (Dirk Jan) bij weer bij een oude klant, waar we in het begin van ons bedrijf BIM-advies mochten geven. Dit bevestigde een patroon dat, pijnlijk, vaak voorkomt in de consultancy. Het was ondanks dat een leuk gesprek, met veel herkenning over wat er nu speelt. Zo af en toe bezoek ik een “oude” klant om te horen hoe het gaat. Met the BIM practice hebben we hier advies gegeven en daarna zijn ze zelfstandig doorgegaan, ik ben dan na een tijd nieuwsgierig hoe het gaat. In de eerste...

Corporaties: financially driven?

Een fundamenteel recht in Nederland is dat iedereen prettig kan wonen, maar hoe zit dit met de financiering van betaalbare huurwoningen? Woningcorporaties leveren daar een onmisbare bijdrage aan. Corporaties zorgen voor betaalbare huurwoningen van goede kwaliteit voor mensen die op de woningmarkt moeilijk passende huisvesting kunnen vinden. In deze blog vertelt Sjoerd je alles over deze gedrevenheid…   Maar er zijn grote uitdagingen op de woningmarkt. In de eerste plaats is de (sociale)...

Software… Hoe kies je dat?!

Voor een klein architectenbureau moest ik (Veerle) een advies schrijven voor het implementeren van BIM. Hierin worden BIM-documenten, software, hardware en opleiding besproken. Voor het softwareadvies ben het internet in gedoken. Ik werk als BIM-coördinator, dus ik hoor best veel software programma’s die worden gebruikt. Toch zag ik door de bomen het bos niet meer.   BIM is een trend en er willen veel mensen mee op die trein. Helemaal terecht natuurlijk, want BIM is ook heel leuk en...