Voor een klein architectenbureau moest ik (Veerle) een advies schrijven voor het implementeren van BIM. Hierin worden BIM-documenten, software, hardware en opleiding besproken. Voor het softwareadvies ben het internet in gedoken. Ik werk als BIM-coördinator, dus ik hoor best veel software programma’s die worden gebruikt. Toch zag ik door de bomen het bos niet meer.
BIM is een trend en er willen veel mensen mee op die trein. Helemaal terecht natuurlijk, want BIM is ook heel leuk en handig. Maar hierdoor zijn er zoveel programma’s gekomen om dan “even” een goed software programma te kiezen is niet zo makkelijk…
Waar begin je?
Ik ben sites gaan zoeken waar de programma’s waren vergeleken en in een ranking zijn geplaatst. Dit was een prima begin, maar er werd niet altijd verteld waarom de een “beter” was dan de ander. Ik had nu wel wat programma’s die goed werden aangeschreven, dus ik ben deze gaan onderzoeken. Dan komt het volgende probleem. Modelleurs zijn blijkbaar geen review makers. Het enige wat ik kon vinden waren verkooppraatjes en filmpjes. Hierin, zoals het woord al doet denken, worden de programma’s verkocht en dus opgehemeld. Daar had ik niks aan.
Elk programma is fantastisch, kan alles en doet intuïtief precies hetgeen wat jij wilde doen! Ongelooflijk. Dit is natuurlijk ongeloofwaardig, want elk programma heeft zijn voor- en nadelen. Verder zijn natuurlijk de voordelen voor een aannemersbedrijf of een groot architectenbureau, anders dan voor een kleine. Dus hoe kom je er nou achter wat een goed programma is en wat niet?
Mijn advies is…
Heel eerlijk: ik weet het nog steeds niet. Ik denk dat het de beste manier is, om het te testen en dan te kijken wat het beste bij jouw bedrijf past. En als je dit dan hebt gedaan zou het heel fijn zijn als je dit op het internet kan zetten. Dan kunnen andere bedrijven weer net wat makkelijker een keuze maken. Behalve als er ondertussen weer 4000 nieuwe programma’s zijn natuurlijk.