ADVIES     TRAINING     IMPLEMENTATIE

Doe maar zo’n BIM adviesje…

Laatst was ik (Dirk Jan) bij weer bij een oude klant, waar we in het begin van ons bedrijf BIM-advies mochten geven. Dit bevestigde een patroon dat, pijnlijk, vaak voorkomt in de consultancy. Het was ondanks dat een leuk gesprek, met veel herkenning over wat er nu speelt.

Zo af en toe bezoek ik een “oude” klant om te horen hoe het gaat. Met the BIM practice hebben we hier advies gegeven en daarna zijn ze zelfstandig doorgegaan, ik ben dan na een tijd nieuwsgierig hoe het gaat. In de eerste paar jaar dat wij met ons BIM-advies de wereld gingen veroveren hadden we het erg druk met het geven van advies. Veel bedrijven wilden wel een “adviesje” over het implementeren van BIM.

Na een advies, kwam er nog een vervolg advies. Toch stroomden de energie niet rijkelijk, daar is pas verandering in gekomen toen we stopten met het geven van een advies. Je lost het probleem niet op met een advies. Of beter gezegd: je bereikt het resultaat niet voldoende.

Zo ook bij deze opdrachtgever. Want wat is er nu echt van alle BIM-plannen terecht gekomen? Nou… niets. Dit is een rode draad die ik zie bij de meeste organisaties waarvoor we in het verleden een BIM-advies hebben geschreven. De toepassing is er bijna nooit van gekomen, alleen als er een samenwerking was met een externe partij die al met BIM werkte. BIM wordt niet geborgd, vastgelegd of afgehecht.

In het gesprek zijn we samen op onderzoek gegaan waardoor het versloft. Wat opvalt is dat de (interne) mensen die iets met BIM willen, dit naast hun dagelijkse werk doen. Vaak gaat dit samen met nieuwe initiatieven en innovatie en is er binnen de organisatie een soort gedoogbeleid om dit naast je werk te doen. Hier gaat het dus mis. De organisatie neemt BIM niet serieus, waardoor het in de waan van de dag verloren gaat. Het opzetten van een langdurig en goed resultaat van BIM is complex en vaak afdeling overschrijdend. Hierdoor lukt het medewerkers niet om het alleen voor elkaar te boxen.

Precies om die reden huur je een expert in, die op interim basis de verandering doorvoert binnen de organisatie. Deze manier van werken levert resultaten op. Wij zijn gestopt met het geven van losse adviezen en gestart met het begeleiden van organisaties in de ontwikkeling op het gebied van BIM. We leveren meetbare impact en borgen de nieuwe werkwijzen in het DNA van de organisatie.

Vastgoed dossiers op orde! 

Lees hier de Blog van onze Sjoerd Beun " Een pittige maar heerlijke klus waar ik als Joyful Producer enthousiast van wordt! " Voor het Rijksvastgoedbedrijf ben ik “Joyful Producer Sjoerd” als projectleider bezig met een mooi project waarmee vastgoeddossiers in deze organisatie op orde worden gebracht.   Om te beginnen hebben wij (ik en mijn team) de huidige knelpunten met betrekking tot vastgoeddossiers in kaart gebracht. Onze focus ligt daarbij op vastgoeddocumenten; dat zijn documenten welke...

Tijd om te gaan

Lees hier de Blog van onze Lisa Dol. Na een prachtig jaar samenwerken, groeit ze door naar Wyzer “Eigenlijk begin je ergens, na een tijdje verandert het en dan werk je aan je vertrek.” Soms sta je op een tweesprong van keuzes. Ga ik door omdat ik het hier fijn vindt of kies ik voor mezelf om te groeien? Dit is misschien wel een van de lastigste keuzes als je merkt dat je niet meer op je plek bent. Een van de eerste dingen die Dirk Jan tegen me zei toen ik hier begon was: “eigenlijk...

Corporaties: financially driven?

Een fundamenteel recht in Nederland is dat iedereen prettig kan wonen, maar hoe zit dit met de financiering van betaalbare huurwoningen? Woningcorporaties leveren daar een onmisbare bijdrage aan. Corporaties zorgen voor betaalbare huurwoningen van goede kwaliteit voor mensen die op de woningmarkt moeilijk passende huisvesting kunnen vinden. In deze blog vertelt Sjoerd je alles over deze gedrevenheid…   Maar er zijn grote uitdagingen op de woningmarkt. In de eerste plaats is de (sociale)...