Laatst was ik (Dirk Jan) bij weer bij een oude klant, waar we in het begin van ons bedrijf BIM-advies mochten geven. Dit bevestigde een patroon dat, pijnlijk, vaak voorkomt in de consultancy. Het was ondanks dat een leuk gesprek, met veel herkenning over wat er nu speelt.
Zo af en toe bezoek ik een “oude” klant om te horen hoe het gaat. Met the BIM practice hebben we hier advies gegeven en daarna zijn ze zelfstandig doorgegaan, ik ben dan na een tijd nieuwsgierig hoe het gaat. In de eerste paar jaar dat wij met ons BIM-advies de wereld gingen veroveren hadden we het erg druk met het geven van advies. Veel bedrijven wilden wel een “adviesje” over het implementeren van BIM.
Na een advies, kwam er nog een vervolg advies. Toch stroomden de energie niet rijkelijk, daar is pas verandering in gekomen toen we stopten met het geven van een advies. Je lost het probleem niet op met een advies. Of beter gezegd: je bereikt het resultaat niet voldoende.
Zo ook bij deze opdrachtgever. Want wat is er nu echt van alle BIM-plannen terecht gekomen? Nou… niets. Dit is een rode draad die ik zie bij de meeste organisaties waarvoor we in het verleden een BIM-advies hebben geschreven. De toepassing is er bijna nooit van gekomen, alleen als er een samenwerking was met een externe partij die al met BIM werkte. BIM wordt niet geborgd, vastgelegd of afgehecht.
In het gesprek zijn we samen op onderzoek gegaan waardoor het versloft. Wat opvalt is dat de (interne) mensen die iets met BIM willen, dit naast hun dagelijkse werk doen. Vaak gaat dit samen met nieuwe initiatieven en innovatie en is er binnen de organisatie een soort gedoogbeleid om dit naast je werk te doen. Hier gaat het dus mis. De organisatie neemt BIM niet serieus, waardoor het in de waan van de dag verloren gaat. Het opzetten van een langdurig en goed resultaat van BIM is complex en vaak afdeling overschrijdend. Hierdoor lukt het medewerkers niet om het alleen voor elkaar te boxen.
Precies om die reden huur je een expert in, die op interim basis de verandering doorvoert binnen de organisatie. Deze manier van werken levert resultaten op. Wij zijn gestopt met het geven van losse adviezen en gestart met het begeleiden van organisaties in de ontwikkeling op het gebied van BIM. We leveren meetbare impact en borgen de nieuwe werkwijzen in het DNA van de organisatie.