BIM in renovatie versus nieuwbouw
Nieuwbouw is als een leeg canvas waarop je alles nieuw kunt bouwen, als een perfecte puzzel. Geen verrassingen, alles past mooi in elkaar. Geen wonder dat BIM hier soepel werkt met 3D-modellering en informatiebeheer. Renovatie is echter een ander verhaal. Bestaande gebouwen, archiefstukken die niet altijd kloppen, en dan de onvermijdelijke veranderingen tijdens de uitvoering. Het begint met het in kaart brengen van de huidige situatie, maar zelfs die tekeningen zijn vaak gedateerd. En daar komt BIM om de hoek kijken.
Samenwerken bij BIM in renovatie
Aannemers in renovatie zijn meesters in ad-hoc oplossingen, maar dat leidt vaak tot extra kosten. BIM wil modelleren zoals het gebouwd wordt, en dat botst soms met het onbekende karakter van renovatie. Het doel is om verrassingen te vermijden, of we nu met tekeningen of BIM-modellen werken.
In een ideaal bouwteam betrek je de aannemer vroeg bij het project. Dit voorkomt gedoe tijdens de uitvoering. Een grondige voorbereiding, inclusief 100% opname en destructief onderzoek, leidt tot een gedetailleerd BIM-model van de bestaande situatie.
Geen gelul
In gesprekken met het bouwteam sluiten we meer- en minderwerk uit met een ‘geen gelul clausule’ in het contract. Sommige kosten, zoals asbestverwijdering, zijn lastig te voorspellen, maar een gedegen onderzoek kan de meeste kosten in kaart brengen en integreren in het BIM-model.
Wat zetten we in het BIM-model? Simpel: alles wat op tekening zou staan. Gesprekken in het bouwteam draaien om het voorkomen van gedoe tijdens de uitvoering. Soms wordt BIM gezien als complex, maar het gaat erom de juiste balans te vinden tussen detail en bruikbaarheid.
Kortom, BIM is niet alleen voor nieuwbouw. Nee gebruik BIM, júist in renovatie! Zolang je het met zorg en aandacht toepast. Weg met de twijfels en omarm de frisse blik van BIM!